dimecres, 15 de febrer del 2012

Repercussióde la seua obra
· L'obrad'Ausiàs Marc, per bé que encara no era impresa, va exercir una influènciaclara en poetes contemporanis, en canvi,per a les generacions posteriors de poetes valencians passà desapercebut. Nomésel marqués deSantillana el lloava així: grantrobador y hombre de gran esperit.
· Aquesta situació canviaria amb la publicació per primeravegada dels poemes d'Ausiàs el 1539 a València, era unaedició bilingüe obra de Baltasar de Romaní, reeditada el1553 a Sevilla.
· Joan Boscà llegí amb vertaderapassió aquestes publicacions, i aquest entusiasme el contagià al seu amic Garcilaso de la Vega. Apartir d'aleshores l'obra ausiasmarquiana serà llegida i admirada pels autorsdel Segle d’Oro castellà. El Brocense i Francisco deQuevedo assajaren algunestraduccions, Fray Luis de León i Lope de Vega el citen a les seuesobres
· La recuperació de l'obra d'Ausiàs no començarà fins a la Renaixença. Destaca lainvestigació dels poemes d'Ausiàs feta per Amadeu Pagès. Després vindrien les anàlisis de Martí de Riquer, Pere Bohigas, Joan Fuster o Joan Ferraté.
· L'obra dels versos d'Ausiàs influencià poetescontemporanis com Josep M. LópezPicó, Carles Riba i Vicent AndrésEstellés.
· També els seus poemes s'han musicat. Qui més ho ha fet hasigut el cantant Raimon. Així el 1970 musica Veles e vents i el 1989 publica el disc Raimoncanta Ausiàs March on recopilatotes les versions dels poemes.



-Berta- Viquipedia y Wikipedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada